Banner goud

Vensterbanken

×
Ga terug naar het overzicht

Vensterbanken

Ik durf te wedden dat de meeste van ons bij een vensterbank als eerste denken aan de wat bredere plank aan de onderkant van een raam waar je kamerplanten, of decoraties op zet. Maar de vensterbank is eigenlijk een typisch middeleeuws verschijnsel en was bedoeld als een echte zitplaats. Dus letterlijk genomen ‘een bank aan het venster’.

Deze vensterbank werd vooral gebruikt door vrouwen die handwerk verrichten als bijvoorbeeld borduren. Zittend voor het raam, op de vensterbank’ hadden zij dan goed (dag) licht op hun priegelwerk.

Een vensterbank past in elk interieur en is geen onderdeel van een bepaalde sfeer of stijl. Misschien heb je al een vensterbank welke onderdeel uitmaakt van de architectuur. Matrasje, dekentje en of wat kussens erin en je kan heerlijk zitten.

Maar ook al heb je dit niet dan kan je altijd zelf een vensterbank maken. Een voordeel kan zijn dat je dit zo doet dat het tevens als extra opbergruimte kan dienen. Denk bijvoorbeeld aan kinderspeelgoed in de woonkamer of kinderkamer.

Heb je weinig plek voor extra opbergruimte in huis omdat je bijvoorbeeld geen kelder of zolder tot je beschikking hebt, maar je hebt wel de ruimte voor een vensterbank in je slaapkamer? Erg handig voor dekens of bijvoorbeeld je winter of zomerkleding, ski spullen, kerstdecoratie, kortom alles wat je niet dagelijks nodig hebt.

Heb je een radiator onder je raam zitten dan moet je er wel altijd voor zorgen dat er voldoende openingen aanwezig zijn waardoor de warmte zich kan blijven verspreiden. En leuk idee is om de vensterbank onderdeel uit te laten maken van een (boeken)kast. Zo lijkt het of je een heel diep venster hebt. Dit geeft optisch ook een ruimtelijker effect. Kun je hem zo breed en lang
maken dat er een matras van een bed op/in past dan heb je een
…eehhh vensterbed?

Want ja, what’s in a name? Een bank in een erker heet toch echt ‘Erkerbank’, dus als we een plank aan ons raam hebben waar we niet op kunnen zitten maar wel planten of decoratie en op kunnen zetten zullen we die dan voortaan vensterplank noemen?

Hoe dank ook, een vensterbank is gewoon multifunctioneel. Het eventueel benodigde materiaal om er een te maken hoeft niet duur te zijn, zo ook (zit)kussen en plaids om hem aan te kleden. En het kan echt een waardevolle toevoeging zijn aan je interieur.

Wil jij weten of er in jou interieur ook een vensterbank gerealiseerd kan worden en/of heb je een ontwerp nodig? Neem dan gerust  Contact met mij op.

Ga terug naar het overzicht