Banner goud

Tijdloze design klassiekers II

×
Ga terug naar het overzicht

Tijdloze design klassiekers II

Nieuw jaar. Nieuwe kansen. Zelfde dromen. Verse start. Alhoewel… toch nog even terugpakken naar vorig jaar.

In november deelde ik met jullie een blog over tijdloze klassiekers en eindigde met:

En zo zijn er nog veel meer prachtige klassiekers die ook vandaag de dag nog steeds immens populair zijn, maar daarover meer in een volgend blog.

Er zijn er zoveel, dat ik er wel een boek over kan schrijven, maar daarvan zijn er al genoeg. Dus daarom 4 van mijn persoonlijke favoriete die ik graag met jullie deel;

De Butterfly of BKF chair
Wie kent hem niet? Zelf heb ik ooit een replica gehad in een uitvoering van paarse stof en een zwart frame.

Hij oogt enorm van deze tijd, maar is feitelijk een moderne update van de Paragon chair, welke rond 1870 ontworpen werd als ‘camping’ stoel en populair was onder militairen vanwege zijn flexibiliteit en goede draagbaarheid.

Behalve dat het origineel nog steeds in productie is, is hij ook in vele varianten verkrijgbaar en… nog steeds in uitvoeringen die het geweldig doen in de tuin.

In 1938 werd de stoel in Argentinië door Antoine Bonet, Juan Kurchan en Jorge Ferrari Hardy gecombineerd met materialen als leer en metaal. En werd de stoel ook naar hen vernoemd: BFK.

24 juli 1940 werd de stoel door het Museum of Modern Art ontdekt op de tentoonstelling van de 3e Salon de Artistas Decoradores. En al snel werd de stoel erg populair onder acteurs, kunstenaars en architecten en won een Award.

De Amerikaan Edgar Kaufman jr., curator van het MoMa in New York kocht 3 stoelen voor elk $ 25. Een was voor de collectie van het museum. En een voor zijn vaders huis, het beroemde Falling Water van Frank Lloyd Wright. Niemand weet waar de derde stoel gebleven is.

De lounge chair van Charles en Ray Eames.

Al weer ruim 60 jaar gelden, om precies te zijn 1956, werd de eerste Eames Lounge Chair geproduceerd en vandaag de dag is deze nog steeds erg populair. Deze stoel is echt uitgegroeid tot een icoon voor modern design en staat synoniem voor comfort stijl en vakmanschap. Hij past vrijwel naadloos in elk interieur, waardoor het een van de meest tijdloze ontwerpen is. En… hij zit ook echt lekker, althans dat vind ik. En getuige de volgende foto’s zijn er diverse beroemdheden die het hoogstwaarschijnlijk met mij eens zijn/waren 😉

De Lounge chair (met ottoman) staat hoog op mijn verlanglijstje en dan het liefst de uitgevoerd in walnoot en zwart leer…..

Hoogst waarschijnlijker is dat mijn eerste Eames de EA119 of EA117 bureau stoel uit 1958 zal zijn voor in mijn werkkamer.

Nog zo’n tijdloos design is de LC4 chaise lounge van Le Corbusier. Het is een van zijn meest succesvolle ontwerpen en werd voor het eerst gemaakt in 1929!

De chaise-lounge is opgebouwd uit twee afzonderlijke en verschillende elementen: de basis en de stoel. De stoel, bestaande uit een buisvormig metalen frame met elastische bandjes en leren bekleding, kan bewegen op de basis. De stoel is traploos ‘verstelbaar’ en in elke stand is de stoel in balans. Hij kan dus neergezet worden van helemaal rechtop tot volledige in rust.

Ondanks dat de vorm van de stoel het resultaat is van een studie naar de menselijke anatomie, vind ik hem persoonlijk niet zo lekker zitten of liggen … neemt niet weg dat ik hem wel prachtig vind.

Echt iets heel anders is de Tolix chair uit 1934 van Xavier Pauchard.

Xavier Pauchard was een Franse metaalarbeider. Hij was de eerste in de meubelindustrie, die het, destijds, revolutionaire gegalvaniseerde staal toepaste als materiaal voor zijn meubelen. Zijn innovatieve en functionele stoelen, krukken en tafels zijn beroemd om hun stabiliteit, lichte gewicht en sterkte.

Begon Pauchard in 1934 met de productie van de Tolix als tuin en -terrasmeubilair. Tot op heden heeft dit sterke karakteristieke ontwerp nog niets aan kracht verloren. Nog steeds gewild voor tuin en terras, maar is natuurlijk perfect voor de industriële feel en look van een interieur. Er is echter wel een nadeel, je krijgt van langere tijd zitten op deze stoel wel een redelijk stalen bips …

Ga terug naar het overzicht