Banner goud

Tijdloze design klassiekers I

×
Ga terug naar het overzicht

Tijdloze design klassiekers I

Begin dit jaar heb ik een advies mogen gegeven aan een zeer energiek echtpaar van 65+. Zij wilde heel graag andere kleuren op de muren, een betere indeling en een paar nieuwe meubels, waaronder een nieuwe bank en 2 fauteuils. Meneer vertelde dat hij de stoelen in het mannenhuis van het Tv-programma Divorce echt geweldig vond, maar mevrouw trok haar neus op en zei; “nee hoor, veel te modern”

De inrichting van hun woning kan je het beste omschrijven als tijdloos, vlot en fris. En de Barcelona chairs, zoals de stoelen heten, zouden daar juist prima tot hun recht komen. Ik heb mevrouw even het internet mee opgenomen om haar te laten zien hoe ‘oud’ dit model is en dat het een designklassieker is die door zijn eenvoud juist overal matcht. Geloof het of niet, ze was meteen om!

Op de VTwonenbeurs van afgelopen september heb ik advies gegeven aan een jonge vrouw die met heel veel plaatjes kwam aanzetten van wat wij noemen de ‘Scandinavische’ stijl. Ze wilde kleur advies, indelingsadvies en was vooral erg gecharmeerd van de Eames stoeltjes DSW en arm stoeltjes DAW. “Die Scandinavische stoeltjes ga ik zeker kopen” zei ze.

Het idee om eens een blog te maken over de diverse designklassiekers was geboren…

Om te beginnen dus de Barcelona Chair, deze is in 1929 ontworpen door de Duitse ontwerper en architect ludwig Mies van der Rohe voor het Duits paviljoen van de wereldtentoonstelling van 1929 in Barcelona en vandaar dus de naam Barcelona Chair. Bij deze stoel hoort ook een voetenbank. De stempel van de ontwerper is; eerlijk, functioneel, elegant en zonder franje, Love it!

Op basis van deze stoel ontwierp hij ook een stijlvol daybed.

Je kan er niet om heen, het Scandinavische interieur is nog steeds erg populair. Licht en luchtig zijn de twee kernwoorden voor dit interieur en de Eames chairs DSW en DAW (met armleuning) passen daar uitstekend bij en zie je dan ook in de vele voorbeelden van Scandinavische interieurs terugkomen. De grap is echter dat de Eames stoelen helemaal niet Scandinavisch zijn maar ontworpen door het Amerikaanse designer echtpaar Ray en Charles Eames in begin jaren ’50.

En dan is er nog de schommel variant. Heerlijk met een boek bij de haard of in baby kamer…

Minder vaak zie je de Panton Chair, van de Deense meubel en interieurvormgever Vernon Panton, in de voorbeelden van Scandinavische interieurs terugkomen. Deze stoel is een icoon van de jaren 60 en ontworpen in 1959. Behalve dat hij uitstekend tot zijn recht komt in de populaire Scandinavische interieurs, is het ook echt een tijdloos model welke bijvoorbeeld ook schitterend combineert met klassiek of landelijk.

En wat dacht je van de kindervariant! Kinderen houden van kleur, nou keus genoeg!

En zo zijn er nog veel meer prachtige klassiekers die ook vandaag de dag nog steeds immens populair zijn, maar daarover meer in een volgend blog

Ga terug naar het overzicht