Banner goud

Mag het licht aan!

×
Ga terug naar het overzicht

Mag het licht aan!

Dat lekkere hoekje op de bank of fijne stoel bij de haard waar je het liefst in zou willen wegkruipen met een goed boek. Maar helaas … zodra het een beetje gaat schemeren of donker wordt dan ontbreekt er goed licht om bij te kunnen lezen.

Je hebt heerlijk gekookt voor vrienden, je hebt de tafel mooi gedekt, maar de uitstraling die je voor ogen hebt wordt te niet gedaan door het felle licht van de lamp boven de eettafel. Zonde toch?

Op de een of andere manier zit het in onze genen om bij het inrichten van ons interieur veel aandacht te besteden aan de meubels, kleuren en materialen en hobbelt de verlichting er een beetje achteraan. Dat is heel jammer, omdat goede verlichting sfeerbepalend is voor je interieur.

Ga je jouw huis of bedrijf opnieuw inrichten? Ga je nieuw bouwen of verbouwen?
Dan is het belangrijk om vooraf goed na te denken over de juiste plek én soort van de verlichting!

Hoe kun je dat nu het beste aanpakken? Maak een lichtplan!
Hierin geef je aan waar je in een bepaalde ruimte verlichting wil hebben en waarom.
Dit kun je doen op een redelijk eenvoudige manier.

Begin met het tekenen of schetsen van een plattegrond van de ruimte(s) met de plaats van de meubels, eventuele nissen of hoeken en bijvoorbeeld specifieke kunstwerken of schilderijen aan de muur. Geef eventueel ook aan waar je aansluitpunten en/of stopcontacten zitten. Als je nieuw bouwt of verbouwt, dan kun je naar aanleiding van je lichtplan aangeven waar deze punten moeten komen. Maar gaat het om een bestaande ruimte en wil of kun je geen kabels verleggen dan voorkom je dat je alsnog weer moet gaan schuiven met meubels en deze dan toch niet op de meest gewenste plek staan.

  • Geef op de plattegrond aan waar je de basisverlichting wilt hebben.
    Met basisverlichting bedoel ik de verlichting die ervoor zorgt dat een ruimte voldoende licht heeft. Daarbij is uiteraard ook het licht dat van buiten (daglicht) naar binnen valt belangrijk.
  • Dan ga je verder met de functionele verlichting; Bekijk wie, waar en wat in de betreffende ruimte wil doen. Denk aan in bad gaan, tv kijken, koken, lezen, werken, eten, relaxen of bijvoorbeeld lekker naar muziek luisteren.

Vergeet niet dat sommige plekken meer functies kunnen hebben. Misschien werk je veel aan de eettafel en wil je ook aan deze tafel graag gezellig kunnen eten met familie of vrienden, dan is het belangrijk dat je het licht kunt dimmen. Ook voor de verlichting boven het werkblad in de keuken is dimbare verlichting een goede keus. Tijdens het koken wil je immers goed licht hebben op je werkblad, maar je wilt ook sfeerverlichting als je niet aan het koken of aan de afwas bezig bent.

  • De volgende stap is sfeerverlichting; Om sfeer in een ruimte creëren of contrasten tussen lichte en donkere delen van een ruimte te verzachtenEen staande lamp, wandlamp of een tafellamp(je) met een subtiel zacht licht (lichtbron)
  • En dan nog de Accentverlichting. Een hoekje of nis waar je speciale aandacht op wilt vestigen. Een schilderij, kunstwerk of fotowand die je mooi uit wil lichten.

Op bovenstaande voorbeelden heb ik zowel inbouw als opbouw spots aangegeven als basisverlichting. Voor een bestaande woning met betonnen tussen vloeren niet altijd een optie, maar bijvoorbeeld wel mogelijk als je het plafond een stukje wil en kunt verlagen. Maar er zijn natuurlijk veel meer mogelijkheden als basis verlichting.

En behalve de plaats van het soort verlichting en de armaturen speelt ook de keuze van de lichtbron een grote rol. Hierbij moet je denken aan bijvoorbeeld de sterkte of kleurtemperatuur. Maar daarover een andere keer meer.

Blijf je het toch lastig vinden om een goed lichtplan te maken en kan je wel wat hulp gebruiken? Neem dan gerust contact met mij op voor de mogelijkheden van het maken van een lichtplan,ik help je graag.Mirjam Smakman / 3-8-2017foto’s collage lampen; Pinterest, Flinders.nl

Ga terug naar het overzicht