Banner goud

Interieurontwerp appartement Elias Beeckman kazerne

×
Ga terug naar het overzicht

Interieurontwerp appartement Elias Beeckman kazerne

Meten is weten!

Maar hoe, dat is niet altijd eenvoudig. Want wat als je een leuke woning op het oog hebt die nog gebouwd of verbouwd moet worden en je dus koopt vanaf papier?

Met een plattegrond op schaal (meestal 1:50) met afmetingen van de ruimte(s) kom je al een heel eind.

Je kunt zelf aan de slag met een plattegrond, die op schaal getekend is. Teken meubels en of keuken op schaal (van bovenaf gezien), knip deze uit en je kan gaan puzzelen, passen en meten of de gewenste meubels en keuken er in zullen passen.

Maar wat als de woning niet alleen maar rechte wanden heeft, maar ook schuin oplopende  wanden? Past dan alles wat je voor ogen hebt in de ruimte?

Onlangs werd mijn hulp ingeroepen door een stel dat graag een appartement wilde kopen in een oud kazerne gebouw dat omgebouwd wordt tot een appartementencomplex. Het appartement bevindt zich op een hoek op de bovenste (zolder) verdieping en 3 van de 4 wanden lopen schuin. Omdat de verbouwing nog in volle gang was waren de tekeningen de enige mogelijkheid om te passen en meten wat de mogelijkheden zouden zijn. En daar kwamen ze toch niet helemaal uit.

Grote wens was een keuken met eiland. Een uit de huidige woning wilde ze graag het bankstel en een grote kledingkast, dat een erfstuk is, meenemen.

Maar voor dat ze het appartement zouden kopen wilde ze toch graag eerst meer zekerheid of het mogelijk was de meubels mee te nemen. Ook wat betreft de wens voor een eiland in de keuken hadden ze toch wel hun twijfels en wilde ze graag weten wat dan de beste mogelijkheid zou kunnen zijn.

Een normale sta hoogte ligt minimaal op 2 meter hoog. De wanden lopen dusdanig schuin dat deze hoogte pas wordt bereikt op ca 3 meter vanaf de buiten kant.

Een eiland was dan ook echt geen optie. Deze zou (als je toch een beetje eiland wil hebben), met het uiteinde tegen de schuine wand aankomen. Dan kan je er niet meer omheen lopen en is het effect van het eiland weg. Ook zou deze zover de ruimte in komen, dat er tussen de plek waar de eettafel kan staan en het eiland, onvoldoende ruimte is, om om de eettafel heen te kunnen lopen.

Op de plattegrond lijkt het allemaal nog wel mee te vallen en is er ogenschijnlijk nog voldoende ruimte. Maar door de schuine wanden blijft er een behoorlijk deel van het vloeroppervlak onbenut.

De bank met bij behorende stoel bleken qua afmetingen gelukkig goed te passen. Echter zou de eettafel met een afmeting van 3 meter teveel ruimte in beslag nemen en wordt deze vervangen door een ovale tafel met een lengte van 1 meter 80, waar ze toch met z’n zessen om heen kunnen zitten tijdens de etentjes met vrienden of familie. De grote kleding kast is kantje boord. Deze kan echt nét in de kleine slaapkamer op de wand tussen deze slaapkamer en de grote slaapkamer. Al hoewel je ziet dat de wand in de grote slaapkamer langer is wordt deze onderbroken door een stalen pilaar, die zich ook op  de hoek van het keukenblok bevindt en behoort tot de originele constructie van het pand.

Zo zie je dat het soms echt flink puzzelen en meten kan zijn om te kijken of je niet alleen de sfeer en stijl die je voor ogen hebt kan toepassen, maar ook de meubelstukken en de ruimtelijke indeling in het algemeen.

Heb je dan toch nog twijfels, of kun je je er (toch) geen beeld bij vormen hoe het straks uit zou kunnen gaan zien?

3D visualisaties zijn dan een erg fijn hulpmiddel.

Het indelingsadvies, ondersteund door de 3d visualisaties en een aantal schetsontwerpen voor de keuken en kasten (welke op maat gemaakt moeten worden) voor de slaapkamer, hebben geresulteerd in de aankoop van het appartement. Waarna ik ook het advies voor diverse meubels en materialen als vloer en raambekleding heb mogen gegeven.

Ben jij ook voornemens een woning te kopen vanaf papier en wil je graag beter inzicht in de mogelijkheden die de woning biedt en of een advies voor de inrichting met betrekking tot kleur, materiaal gebruik, meubels verlichting en styling? Neem dan contact met mij op voor een vrijblijvend intake gesprek. Bellen kan natuurlijk ook 06-30133705

Ga terug naar het overzicht