Banner goud

Een comfortabel droominterieur: de indeling

×
Ga terug naar het overzicht

Een comfortabel droominterieur: de indeling

Een goede en praktische indeling is dé basis voor jouw droominterieur. Het ontwerpen van een interieur begint eigenlijk bij de architectuur van een huis. Het maakt niet uit of het nu gaat om een appartement, villa, penthouse, boerderij, eengezinswoning of misschien wel een pand met oorspronkelijk een andere bestemming als bijvoorbeeld een school of kerk. De architectuur is de omlijsting die het uitgangspunt is voor het ontwerpen of herontwerpen van het interieur.

Het ontwerp van het exterieur (zowel nieuw, aan of verbouw) is niet alleen van grote invloed op de indeling en routing van de woning maar ook op de uitstraling en functies van de ruimtes.

Ideaal zou zijn om van binnen naar buiten te ontwerpen. Waarbij je dus eerst alle ruimtes bepaald. Hoe groot moeten deze zijn, welke functies moeten ze hebben, hoeveel daglicht mag of moet er binnen komen. Wil je alle ruimtes gelijkvloers of juist op verschillende verdiepingen? En daar dan een mooie schil omheen ontwerpen. Maar het feit wil dat het eigenlijk altijd andersom is. Alleen als je een nieuw,  zelf ontworpen huis gaat bouwen zou je het op die manier aan kunnen pakken.

Onze manier van leven, wonen en werken speelt dus een grote rol bij de indeling van het interieur.

Nog niet zo heel lang geleden was de woonkamer het belangrijkste vertrek in een woning. De grootste ruimte en meest centraal gelegen met het beste uitzicht. Maar tegenwoordig wint de keuken steeds meer terrein als hart van het huis. We willen er graag ontbijten, samen koken en het liefst een (eet)bar en/of grote tafel om aan te kunnen eten met familie en vrienden. En o ja, veel opbergruimte, van alle gemakken voorzien en een kookeiland!

Of neem de badkamer. Een dubbele wastafel en dubbele douche is al bijna niet meer weg te denken, met als grote voordeel dat je niet 1 op 1 op elkaar hoeft te wachten. En dat is wel zo handig in onze drukke en gehaaste levens.  Omdat we druk en gehaast zijn willen we óók kunnen ontspannen in die zelfde badkamer welke we dan het liefst de uitstraling van een wellness ruimte willen geven.

Het zijn maar twee voorbeelden die aangeven dat het dus belangrijk is om goed te inventariseren hoe je leeft en wat je verwachtingen zijn van je interieur voor dat je besluit te gaan (her)ontwerpen.  Hoe groot is je gezin? Heb je nog jonge kinderen of vliegen zij binnen nu en een paar jaar uit? Zijn jullie veel samen, welke waarde hecht iedereen persoonlijk aan privacy? Kijk je graag samen tv, wordt er altijd samen gegeten of gewerkt in huis? Komen er vaak familie en vrienden over de vloer en wil je dat zij kunnen blijven slapen?

Voor het ontwerpen van een goede en praktische indeling is een (technische)plattegrond op schaal van het huis je belangrijkste tool. Hoeveel en welke ruimtes zijn er aanwezig? Wat is de maatvoering van alle ruimten (denk ook aan de hoogtes)? Hoe is de lichtinval? Waar komt de zon op? Op basis van deze gegevens, aangevuld met hoe je wilt leven kan er een eerste schets/indeling gemaakt worden. De ideale plaats voor de slaapkamer(s), woonkamer, keuken, studeerkamer of andere type kamers.

En hoe verhoud deze ideale indeling zicht tot de huidige situatie. Is het mogelijk om bijvoorbeeld de keuken te verplaatsen naar een ander gedeelte of ruimte van de woning? Kan er een muur verplaats worden of weggehaald worden om de badkamer ruimer te kunnen maken? In principe kan natuurlijk alles. Maar als er bijvoorbeeld leidingen verlegd moeten worden of een dragende muur die je wilt verwijderen, opgevangen moet worden door een andere draag constructie dan heeft dit uiteraard ook invloed op het budget. De indeling kan best een gepuzzel zijn, maar is essentieel vóór dat je diverse meubels of bijvoorbeeld keuken gaat kopen en te kunnen bepalen of en waar je die mooie leunstoel van opa of dat prachtige schilderij dat je graag wil hebben, een mooie plek kunt geven.

Ga terug naar het overzicht