Banner goud

Doe je ook aan lichtplannen?

×
Ga terug naar het overzicht

Doe je ook aan lichtplannen?

Hé Mirjam, wat doe jij als interieurdesigner allemaal? Doe je ook aan lichtplannen?

Zeker. En vanwaar de vraag of ik ook aan lichtplannen doe?

Nou, we gaan een nieuw huis bouwen, en nu de tekeningen van de woning goedgekeurd zijn gaan we een aannemer zoeken en dan moet hij ook weten waar de lichtpunten moeten komen.

Oké, en de indeling van bijvoorbeeld de keuken, de badkamer, woonkamer en slaapkamer(s) hebben jullie ook al uitgedacht?

Hoezo? Nee, daar zijn we nog niet mee bezig, maar kan jij misschien straks ook over mee denken?

Straks?

Ja, eerst een lichtplan, dat vinden we nu het belangrijkste en dan verder met indelen, kleuren en materialen, want daar hebben we dan nog wel even de tijd voor.

Zo begon onlangs het gesprek met een, toen nog, potentiële klant.

Nou, ik denk met alle liefde met jullie mee, maar dan wel in de logische volgorde. Wat inhoud dat  we eerst jullie ideale indeling duidelijk moet hebben en dan daar het lichtplan op maken. Als we duidelijk hebben waar bijvoorbeeld de eettafel komt te staan, weten we ook waar het lichtpunt moet komen voor een eventuele lamp boven die eettafel. Komt er in de keuken bijvoorbeeld een eiland? Of misschien een schiereiland, geen eiland? Wil je wellicht wandlampjes naast je bed, maar hoe komt je bed straks in de slaapkamer te staan?

Het werd even stil …. Eehh ja, daar zeg je zo wat ….

Inmiddels is het lichtplan gemaakt, nadat we uitvoerig nagedacht hebben over de indeling van de diverse ruimtes zodat ze straks goed aansluiten bij de woonwensen en is er nog een extra ‘nachtje geslapen’ over “waar gaan we straks de jassen ophangen? Die willen we niet aan de muur in onze nieuwe hal”.

Zodra je gaat (ver)bouwen is het een pré om vooraf een plan te (laten) maken. Hierdoor ben je verzekerd van een optimale leefomgeving zodat je echt kunt genieten van een fijn thuis en achteraf niet hoeft te balen van eventuele extra kosten of dingen waar je van te voren niet over nagedacht hebt omdat je zo maar aan de slag ging ……

Ga terug naar het overzicht