Banner goud

Badkamer, klein maar fijn

×
Ga terug naar het overzicht

Badkamer, klein maar fijn

Een nieuwe badkamer is een flinke investering en koop je meestal maar een paar keer in je leven. Omdat je huidige badkamer nu écht verouderd is en dringend aan vervanging toe is, of omdat je een nieuw(bouw)huis gekocht hebt. Het is niet alleen financieel een flinke investering maar ook qua inspanning en tijd.

En of de ruimte nu klein of groot is, het belangrijkste om jouw droom badkamer te realiseren is een goede voorbereiding.

Dus: Get inspired

Kijk in tijdschriften, online woonsites en pinterest. Knip, scheur, plak en bewaar voorbeelden die jou inspireren. Zo kan je goed bepalen welke sfeer en stijl jouw voorkeur heeft. Houd rekening met trendgevoelige producten en materialen. Deze zijn nú hip, maar kunnen uiteindelijk gaan vervelen.

Neem een dagje vrij en plan een bezoek aan verschillende badkamer zaken. Niet alleen voor inspiratie en om de nieuwe innovaties te zien maar vooral ook om kleuren, materialen en texturen in het echt te zien en te voelen. Dit laatste is ook vooral belangrijk als je straks zelf je badkamer gaat doen en je eventueel online je inkopen wil doen. Een plaatje op je beeldscherm van een bad, kraan of tegels kan nogal een afwijkend beeld geven van de werkelijkheid.

Laat je vooral niét weerhouden van voorbeelden van grote badkamers met alles erop en eraan of de materialen die (ogenschijnlijk) gebruikt zijn. Want het gaat om de stijl en sfeer en uiteindelijk blijkt er meer in kleine ruimte mogelijk te zijn dan dat je denken.

Badkamer inspiratie: Robuust – chic – oriëntaals tintje

Kijk naar je leefsituatie:

Deel je de badkamer met een heel gezin, met z’n tweetjes of ben je alleen? Hoe gebruik je de badkamer het liefst? Ga of gaan jullie graag in bad of heeft alleen douchen de voorkeur? Is er s’morgens of s’avonds sprake van spitsuur of gebruikt iedereen de badkamer op een ander tijdstip? Hoeveel opberg ruimte heb je nodig? Om maar een paar voorbeelden te noemen.

Wat zijn jullie wensen:

Wil je een wc in de badkamer of toch liever apart? Een enkele of dubbele wastafel, een inloop douche, losstaand bad? Welke materialen hebben jullie voorkeur? Tegels op vloer en wanden of stucwerk?

Hoe groot is je badkamer:

Meet de ruimte goed op om te kunnen bepalen wat de indelingsmogelijkheden zijn. Meet niet alleen de diepte, breedte en hoogte van de ruimte maar ook de deur, raam of ramen en waar zitten deze. Denk ook aan eventuele schuine daken en waar zitten de diverse aansluitingen.

Kijk kritisch naar jullie wensen. Kun je ze realiseren in de ruimte? Teken alles uit op schaal om te kunnen passen en meten. Misschien is het verplaatsen van een wand of deur een optie of is er een andere ruimte in de woning die mogelijkheid biedt voor je droom badkamer.

In onderstaand voorbeeld zie je de indeling voor een badkamer van een nieuwbouw woning.

Redelijk standaard en niet echt spannend of origineel. Ondanks dat de badkamer niet echt groot is kunnen de wensen voor een dubbele wastafel en een ligbad toch toegepast worden (optie 1).

Douchen in bad hoeft absoluut geen probleem te zijn, maar een aparte douche is wel zo prettig.

Binnen de totale situatie van deze nieuwbouw woning is het ook mogelijk om de badkamer iets te vergroten voor een inloop douche, door een stukje van de aangrenzende slaapkamer af te snoepen (optie 2).

Voor optie 2 ben je uiteraard wel duurder uit. Het zij, bij nieuwbouw een meerprijs omdat je afwijkt van de standaard maten (én plaatst van de diverse technische aansluitingen) en bij bestaande bouw moet je gaan breken, opbouwen en ook weer de kant van de slaapkamer netjes afwerken.

Dus, heeeeel belangrijk! Wat mag het kosten?:

Eigenlijk zou je hiermee moeten beginnen! Want dan heb je straks helemaal voor je hoe jouw droombadkamer eruit moet gaan zien en dan ……. zegt je portemonnee “auw!”.

Wat kan je zelf en wat moet je laten doen? Uiteraard is dat ook zeer bepalend voor jouw budget.

Tel er overigens altijd zo’n 10% bij op voor onvoorziene kosten. Zeker als je gaat verbouwen!

Hoe kan de badkamer er in bovengenoemde voorbeelden dan straks uit gaan zien? Om je een impressie te geven hieronder een aantal 3D visualisaties.

Optie 1

Optie 2

Ben jij ook toe aan een nieuwe badkamer en wil je een onafhankelijk advies over de indelingsmogelijkheden, materialen, texturen en kleurgebruik om jouw droom badkamer te kunnen realiseren?

Neem gerust contact met mij op voor het maken van een afspraak voor een vrijblijvend intake gesprek.

Ik help je graag van badkamerdroom naar droombadkamer.

Ga terug naar het overzicht